Deze week in ‘Grunberg helpt’: zwarte nagellak, boeken en films met een happy end en ‘bed, bad en brood’.

Ik ben al een tijdje fan van uw column en ik wilde een vraag insturen. Helaas heb ik geen probleem waar ik advies op behoef, behalve dit probleem dan. Dus om dit Gödel-achtige vraagstuk op te lossen vroeg ik me af of ik nu wel of niet om advies vraag? – Alex
U vraagt om advies en het antwoord luidt: nee.

'Ik ben niet links.' Foto: Martin Dijkstra/Vrij Nederland
‘Ik ben niet links.’ Foto: Martin Dijkstra/Vrij Nederland

Nergens bent u echt ingegaan op dat ene argument in de asielzoekerskwestie: wij kúnnen hier niet iedereen opvangen, daarvoor zijn de getallen te groot. We zouden bijvoorbeeld ook kunnen erkennen dat je beter geen of een bepaald percentage mensen selecteert (aanmelding in eigen regio), de grenzen helemaal dichtgooien, niks Bed Bad Brood maar directe deportatie zodat niemand zijn leven meer op zee hoeft te wagen. Vervolgens zouden we wel veel meer geld kunnen uitgeven aan opvang in de regio, ontwikkelingshulp en...