Dagboek / ‘Mama Wilders’

Als ik gevraagd word, half juni, zeg ik meteen ja. Is het uit sensatiezucht, politiek engagement of domweg nieuwsgierigheid? Een beetje van het eerste, wat van het tweede maar vooral veel van het laatste. De vrouw van Geert Wilders spelen, Krisztina Márfai, het prikkelt me onmiddellijk. Ger Beukenkamp, die het script van het toneelstuk Mama Wilders mede schreef, ken ik. Vijftien jaar geleden speelde ik het toenmalige vriendinnetje van prins Willem Alexander, in zijn stuk Emily, of het geheim van huis Ten Bosch. Nu mag ik me als actrice afvragen hoe het voelt om met Geert Wilders te leven.

Hoe dat volgens Beukenkamp en medeauteur Gita Hacham is? Continu bewaking, een echtgenoot die maar doorgaat en doorgaat. ‘Je kunt niet leven naast een voortrazend hemellichaam,’ zegt Krisztina.

Terwijl ik eind juli in een koud repetitielokaaltje door het stuk raas, zie ik dat het gelukkig geen politiek statement is. Al geeft Beukenkamp toe dat hij ook zijn eigen...