Investeren in menselijk kapitaal

Kees Kraaijeveld
Illustratie: Bas van der Schot

Hoe sla je drie vliegen in één klap? Hoe maak je dat studenten hun studie kunnen betalen zonder wekelijks twintig uur te verspillen aan bijbaantjes? Hoe bied je onze pensioenfondsen nieuwe investeringskansen, zonder casinoachtige toestanden? En hoe benut je de overvloedige private rijkdom in ons land voor het financieren van iets dat in ons aller belang is?

De truc is – ik verklap het maar meteen – investeren in menselijk kapitaal. Nú geld uitgeven aan een opleiding, levertop termijn meer geld op dan het heeft gekost. Al eerder hebben we op deze plek vastgesteld dat het rendement van onderwijs groot is voor degene die zijn diploma haalt. Hoogopgeleiden verdienen gemiddeld 49.000 euro per jaar, terwijl laagopgeleiden (alles minder dan een mbo-diploma) het gemiddeld met 26.000 euro per jaar moeten doen. Rekenen we dit om naar de verdiencapaciteit over een heel leven, de zogeheten lifetime earnings, dan is een universitaire bul in Nederland al gauw een miljoen euro waard.

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie