Reportage / De terugkeer van de elektroshock

De zesde elektroshock knalde de depressie eruit. Toen Jeroen Ravensberg ontwaakte, had de wereld weer kleur. ‘Ik vroeg aan de verpleegkundige of er ook een kapper in het ziekenhuis was, want mijn lange haar mocht wel eens geknipt worden, en mijn baard moest eraf. En ineens viel mijn oog op de prachtige jurk van mijn moeder die op bezoek was. Wat zie je er toch charmant uit, zei ik tegen haar. Ze glunderde helemaal, ze was aan mijn holle ogen gewend geraakt. Maanden was ik depressief geweest, zo depressief dat ik alleen nog maar dood wilde. En twee dagen na de shocks zat ik koffie te drinken in de zon en genoot.’

Toch een ander beeld dan zich bij de meeste mensen opdringt als ze aan elektroshocks denken. Een scène uit de film One Flew Over the Cuckoo’s Nest is daar zeker medeschuldig aan. Randle P. McMurphy, gespeeld door Jack Nicholson, wordt voor zijn rebelse gedrag gestraft met elektroshocks. Hij wordt vastgebonden, elektroden worden...