Lieneke dijkzeul

Als padden schreeuwen is de zesde thriller van Lieneke Dijkzeul over inspecteur Vegter. Die wordt geconfronteerd met misdaden, gepleegd door mensen die buiten de maatschappij vallen.

‘Esprit’, ‘onversaagd’, ‘een beau jour’,

of neem het woord ‘zweetmes’, dat precies uitdrukt wat het is (om transpiratie mee van een dier te vegen) – gebruikt u

bewust in onbruik geraakte, mooie uitdrukkingen?

‘Niet per se, maar ik houd van adequaat taalgebruik. Ik kan me bij anderen verbazen over slordige, gemakzuchtige zinnen. Waarom schrijf je? Toch in de eerste plaats voor je

eigen genoegen. En je moet de tijd nemen, daarom schrijf ik weer alles met de hand. Een schrijfblok is milder dan die knipperende cursor op het scherm. Ik kan het verhaal horen in mijn hoofd, dat is goed voor de taal. Het wordt wel altijd een puinhoop met pijlen, verwijzingen, sterretjes. Ik werk intuïtief, zonder schema’s of storyboard op het behang, en begin vaak met het...