Kunst / Takashi Murakami

Takashi Murakami bindt zijn haar in een knotje en gaat op de grond zitten in de Salon du Souper du Roi, in het paleis van Versailles. Hij neemt de kleermakerszit aan en draait zijn handen in de meditatiehouding: op zijn knieën en met zijn handpalmen naar boven gericht. De fotograaf meet het licht en zoekt met zijn camera de beste positie. Murakami lacht vriendelijk. Hij heeft de tijd. Als de fotograaf hem zo wil portretteren, dan gebeurt het zo.

‘Ik omring me altijd met intelligente mensen en die brengen me dan op goede ideeën,’ zegt hij even later lachend. ‘De meeste kunstenaars hebben grote ego’s. Als iemand anders dan met een idee komt, zeggen ze: nee, nee, nee. Maar ik zeg bijna altijd: ja, ja, ja. Als ik aanbiedingen krijg, dan bedenk ik altijd wat diegene van míj wil. Ik stel de hele tijd vragen.’

In 2008 nam Château de Versailles contact op met de Japanner. Jeff Koons was dat jaar de eerste bekende hedendaagse kunstenaar die in het paleis...