Jongenshandel

Ik was vijftien toen ik naar Nederland werd gesmokkeld. Eerst was ik blij. Ik dacht dat ik een betere toekomst tegemoet zou gaan in Europa. Dat was heel naïef gedacht. Want de waarheid was dat ik was verkocht aan een man die slechte plannen met me had.’

Aan het woord is Amadou (27), uit Guinee. We spreken elkaar bij Fier Fryslân, een opvangorganisatie voor onder meer slachtoffers van mensenhandel in Leeuwarden. Amadou ziet er verzorgd uit in een keurig gestreken shirt en een smetteloos zomerjasje en hij doet zijn verhaal in opvallend goed Nederlands, maar hij heeft diepe wallen onder zijn ogen.

‘Ik ben opgegroeid in een goed gezin met liefhebbende ouders,’ vertelt hij. ‘Ik had een fijn leven, ik werd verwend. Maar toen rebellen uit Sierra Leone de grens met Guinee overstaken en mijn woonplaats binnen vielen, veranderde mijn leven totaal. Mijn vader was betrokken bij de diamanthandel vanuit Sierra Leone, ik denk dat ze het daarom op hem voorzien hadden. De...