Roman Polanski over ‘Venus in Fur’

Er is één scène in het oeuvre van Roman Polanski (1933) die me er uiteindelijk toe heeft overgehaald om zijn privéleven erbij te betrekken. Ik heb lang geprobeerd het te vermijden. Ik wilde dat ene artikel over Polanski schrijven dat zijn oeuvre niet beoordeelde aan de hand van de dramatische dieptepunten in zijn leven. Maar ik heb gefaald – alles, elke verdieping, elke analyse, leidde me terug naar Polanski zelf.

Die ene scène zit in The Tenant, een van zijn beste films. Polanski speelt zelf de huurder van een gehorige woning in Parijs, die langzaam waanzinnig wordt. Hij begint zich te kleden in de jurken van de vorige bewoonster, die uit het raam is gesprongen; hij koopt een pruik; hij doet make-up op; hij poseert voor de spiegel. En dan, voordat hij zich ook uit het raam werpt, voelt hij aan zijn buik en zegt met zijn gezicht in close-up, min of meer uit het niets: ‘I think I’m pregnant.’

The Tenant is een film uit 1976. In...