Hoe denkt Ilse de Lange?

Gebruikt u liedjes om uw gedachten over te brengen?

‘Mijn liedjes gaan over gevoelens, maar ze zijn echt niet allemaal autobiografisch. Ze gaan ook vaak over gevoelens van anderen, of mijn interpretatie van wat er in andere levens gebeurt. Maar ik probeer de teksten altijd open te houden, zodat mensen hun eigen verhaal erin kunnen leggen. Ik houd erg van verhalende liedjes, maar ik heb het idee dat ik dat niet kan. Bij mij wordt het heel snel melig, afgezaagd, oninteressant. Soms is het voor mensen vaag wat ik bedoel met mijn liedjes, maar dat doe ik dus bewust. Ik probeer het niet dicht te timmeren. Ik wil niet te gedetailleerd een situatie schetsen, omdat ik het jammer vind als het alleen op mij van toepassing is.’

Wat is belangrijker: tekst of muziek?

‘Ik denk dat melodie in de eerste instantie meer aanspreekt dan woorden. Ik betrap me daar zelf ook wel eens op. Maar voor mijn eigen liedjes vind ik allebei even belangrijk. Als een mooie intro...