Kunst

Om de tafel, langs de planten, om het keukenblok, rond en rond rent mijn zoon door het huis. Hij kan tot negenentwintig tellen. Na het negenentwintigste rondje blijft hij negenentwintig roepen wanneer hij langs komt suizen. In het voorbijgaan roept hij, alsof mijn zittende houding hem bevreemdt: ‘Wat ben jij aan het doen?’

Ik herlees een lijst maatschappijkritische vragen van Bojan Sarcevic die verscheen bij zijn tentoonstelling At Present in galerie BQ in Berlijn en denk: ik moet iets doen. Ik moet in beweging komen om iets tegenover de crisis te stellen. Maar ik blijf zitten en mijn engagement beperkt zich tot nauwkeurig lezen: ‘Supposing that the evolution of culture and art has some connection with the inertia and passivity that characterize the world today. The renewal of their vitality will be inseparable from a certain drive that shall yield the form and content of a new project of autonomy. (…) Are we troubled by the impossibility to imagine the content of such a...