Interview Barry Eisler

‘Ik heb zes boeken geschreven met John Rain in de rol van huurmoordenaar. Na het eerste deel kreeg ik een idee voor een heel ander verhaal. Maar mijn uitgever wilde dat ik eerst nog een Rain zou schrijven. Bang dat lezers zouden denken: ‘Wat is dit? Wij willen John Rain!’ Vond ik niet erg, hoor. Jullie houden van hem? Komt goed uit, ik ook!

Jaren geleden werkte ik voor de CIA waar ik spionnen rekruteerde. Voor het werk was ik een paar weken in Tokio om Japans te leren. Op een dag zat ik daar in de metro onderweg naar de les en plotseling bedacht ik mijn eerste boek. In mijn hoofd ontstond een levendig beeld van twee mannen die elkaar achterna zaten. Waarom achtervolgen ze elkaar? De een is een huurmoordenaar, dacht ik. Hoe zijn ze zo geworden? Het zijn diep van binnen geen slechte mensen. Daarom is Rain ook zo’n antiheld. Eerder had ik er nooit aan gedacht schrijver te worden en nu kwam er zomaar een verhaal in mijn hoofd.

Sommigen idealiseren het...