Mijn Vrij Nederland

Is Nederland vrij?

‘De term vrijheid heeft de laatste tijd naar mijn idee een nieuwe waarde gekregen. In de huidige vrijheidsdiscussie worden vrijzinnigen en intellectuelen wel erg gemakkelijk weggezet. Want wat weten zij er nou helemaal van? Het is vreemd. In een debat mag een partij als de PVV zeggen wat ze wil. Maar de “linkse kerk” wordt de mond gesnoerd. “Ja maar jullie begrijpen ons niet,” is dan het argument.’

Wanneer voelde u zich onvrij?

‘VN-journaliste Margalith Kleijwegt heeft me eens geïnterviewd, toen was ik me er voor het eerst van bewust dat vrijheid kan worden ingeperkt. Dat kwam doordat ik erover moest nadenken dat wat ik zei bij sommige mensen verkeerd zou kunnen vallen. Ik was bang om mensen te kwetsen. Ik nam het tijdens dat interview op voor Ehsan Jami en Ayaan Hirsi Ali en het ging over mijn achtergrond en over mijn ouders. Moeilijk, want ik wist niet hoe er op gereageerd zou worden. Voelde ik me vrij genoeg om me kwetsbaar op te stellen?...