Pop

De meest besproken popmuzikant van de afgelopen tijd heet oorspronkelijk Mathangi Arulpragasam en is van Sri Lankaanse afkomst. Cd’s maakt ze onder de naam M.I.A., maar als ik de cryptische titel van haar nieuwste, ///Y/, goed ontcijferd heb, mogen we haar tegenwoordig ook Maya noemen. Het is de roepnaam van de in Engeland geboren maar in Los Angeles wonende liedjesschrijver, producer, zanger, rapper, modeontwerper en politiek activist – niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.

Wie ik aan de telefoon krijg, lijkt in plaats van de meest besproken eerder de meest slaperige, stonede of nonchalante popmuzikant van de afgelopen tijd. Het is niet eenvoudig te bepalen als je iemand niet in de ogen kunt kijken. ‘Ja, deze nieuwe cd zou je kunnen beschouwen als mijn meest persoonlijke,’ klinkt het voorzichtig aan de andere kant van de lijn. ‘Inderdaad: daarom heb ik ‘m Maya genoemd. Ik ga dit keer de strijd aan met mijn eigen rotzooi.’

Dat moet vreemd klinken voor iedereen die de heftige...