Interview / Regisseur George Sluizer

‘Op Eerste Kerstdag explodeerde mijn aorta,’ zegt George Sluizer (78). Hij vertelt het zonder merkbare emotie. De familie was bijeen in het Franse buitenhuis van de regisseur. De bemanning van de traumahelikopter had die dag vrijaf en Sluizer moest dus per ambulance worden vervoerd, terwijl onmiddellijk opereren na de slagaderbreuk noodzakelijk was. De regisseur bleek weer eens een overlever. ‘Ik hoor nu bij het selecte clubje mensen die uit de dood zijn opgestaan.’ Zijn poreuze slagader is niet helemaal door een plastic slang vervangen: ‘Achter het hart kunnen ze niet opereren, daar blijf ik kwetsbaar. Het is een tijdbom.’ Dat betekent dat hij op doktersadvies hoge bloeddruk moet vermijden. ‘En regisseren is het ideale recept voor stress.’ Toch wist Sluizer één ding zeker na zijn nipte ontsnapping aan de dood, nu bijna twee jaar geleden: ‘Toen bleek dat ik bleef leven, wilde ik ook blijven filmen. Ik zag het als een medicijn, als een...