Waarheen moet je verhuizen om je af te sluiten? Een boeddhist zou zeggen: ‘nergens heen’. Maar ik bedoel: waar moet je wonen om geen verbinding te krijgen? Om te kunnen zeggen: ‘Sorry, ik ben niet bereikbaar, maar daar kan ik niets aan doen.’ Het platform slechtedekking.nl windt zich op over die paar brokjes Nederland zonder ontvangst. Ik zou zeggen: geniet er juist van. Niemand boos omdat je niet meteen terugbelt, het netwerk draagt de schuld.

Ik heb vandaag mijn verbinding verkocht. Een Iraanse jongen kwam door de stromende regen de heuvel op, hij had een zachte stem: ‘Moet ik hier zijn voor die Nokia?’ Toen ik hem het doosje overhandigde, voelde ik zijn medelijden. Ik was niet smart genoeg voor een smartphone. Alles kon je ermee doen, behalve fatsoenlijk de hoorn opnemen. Een kniesoor die daarop let, want met mobiel internet kun je alles, overal, met iedereen, steeds. Chatten, sms’en, surfen, twitteren, hyven, skypen. Geen gedachte blijft meer eenzaam, elke inval wordt direct...