Ik begrijp helemaal niets van al dat sportchauvinisme

Ko Colijn
Toeschouwers tijdens de EK Atletiek | Foto: Leo Vogelzang VOF / HH
Ko Colijn begrijpt niets van de sportzomer en de diarree van chauvinisme. Staat alle aandacht voor sportprestaties nog wel in verhouding tot het ‘nationale belang’ dat ermee gediend zou zijn?

Nog twee weken sportzomer en dan is die diarree van chauvinisme gelukkig voorbij. Hoe komt het toch dat we ons, in de aanslagzomer, maandenlang druk maken over fietsers en beachvolleyballers die toch echt zichzelf en niet ons land op de kaart zetten? Om nog te zwijgen van kleiduivenschieters en handboogschutters van wie we nog nooit hadden gehoord, maar die als het om nationale medailles gaat opeens de journaaluitzendingen uit het rooster duwen?

Van een Italiaanse fietswedstijd tot en met de Olympische Spelen is drie maanden lang alles ondergeschikt gemaakt aan de dwaze opwinding over zoiets als trots, een simpele emotie die ik maar niet wil begrijpen als het gaat om prestaties waar ik zelf niets aan heb bijgedragen, en die niets zullen bijdragen aan mijn geluk. Ik begrijp niet waarom...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials