IJzeren Maggie

Ko Colijn
Nu de spanning weer oploopt, behoeft het heroïsche beeld uit ‘The Iron Lady’ enige correctie
Schot
Schot

Er zijn mensen bij wie de tranen in de ogen springen als ze naar The Iron Lady kijken. Er zijn momenten in de film die erom vragen, er misschien zelfs voor zijn verzonnen. Als ze nog in functie was geweest, had Margaret Thatcher zonder twijfel een plaats verdiend in de eregalerij van dwarsdenkers, twee weken geleden in VN.

Koersvastheid voor de een, eigenwijsheid voor de ander, Margaret Thatcher beschikte royaal over beide eigenschappen en verhief ze tot credo. Apart van elkaar soms nuttige leiderschapstrekken, maar samen een niet zo gelukkige combinatie in politieke situaties die subtiliteit en zelfkritiek vereisen. In de film zijn ze flink uitvergroot en dat Meryl Streep gestrikt is voor de rol van Thatcher (weergaloos), kleurt de reputatie van ijzeren Maggie natuurlijk flink bij.

Maar maakt de film Thatcher zelf, met terugwerkende kracht, ook weergaloos? Historisch gezien valt...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie