Als hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof heeft Fatou Bensouda seksueel geweld als topprioriteit. ‘Ik leef met die verhalen.’

Als hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof heeft Fatou Bensouda seksueel geweld als topprioriteit. ‘Ik leef met die verhalen.’

Fatou Bensouda (52) was dertien toen ze haar tante in Gambia naar het politiebureau begeleidde om aangifte te doen tegen haar man.

‘Mijn tante werd keer op keer door haar echtgenoot mishandeld,’ vertelt Bensouda in haar werkkamer, ‘en niemand die er iets tegen deed. In onze familie was veel bespreekbaar, maar als een vrouw over haar man klaagde was het: dat gebeurt nu eenmaal in huwelijken, leer ermee leven. Ik heb nooit iemand tegen mijn tante horen zeggen dat haar man fout zat en dat ze van hem moest scheiden. Haar hulpeloosheid greep me aan. Ik vond het onacceptabel, het ging tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel in. Zo jong als ik was wist ik: wat die man doet is fout.’

Samen gingen ze naar het...