Icarus in Twente

Tomas Vanheste

Reportage / De toekomst van een verlaten vliegbasis

De burgemeester van Bad Bentheim is boos. Met een doos vol handtekeningen staat Volker Pannen voor het stadhuis van Enschede. Daar staan ze op het punt hun zegen te geven aan de komst van een burgerluchthaven op de verlaten militaire vliegbasis Twente. Pannen vreest dat vliegtuiglawaai straks de rust in zijn tien kilometer verder gelegen kuuroordstadje verstoort. Het is in zijn ogen ‘uiterst ongelukkig en ongepast’ dat Enschede in juni al een principebesluit nam zonder de oosterburen de kans op inspraak te gunnen. Hij heeft veertienduizend handtekeningen verzameld, maar geen Enschedese bestuurder voelt zich geroepen ze in ontvangst te nemen. De ambtenaar die de burgemeester buiten opvangt, biedt hem na enig dralen aan even binnen te komen. In de troosteloze personeelskantine van het stadhuis verzoekt hij de hoogwaardigheidsbekleder mee te lopen naar het koffiezetapparaat om een plastic bekertje te tappen. Of hij moet betalen?...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie