Campagnespotjes in de VS

Het is middernacht als de e-mail van de Obama-campagne in mijn inbox belandt. Bijzonder is dat geenszins, iedere dag vuurt de campagne twee, drie bedelmailtjes op me af. Meestal gaan ze ongelezen de prullenbak in. Dit keer niet; het onderwerp ‘less than ten people named Freke’ intrigeert. Ik klik. ‘Freke – Hey, check this out – volgens onze gegevens zijn er minder dan tien mensen met de naam Freke die in deze verkiezing al geregistreerd staan als kiezer.’ Verrek, is mijn eerste reactie. Zijn er nog meer Freke’s in dit land? Hoe weet de Obama-campagne dat? En hoe weet Yohannes Abra­ham, deputy national political director voor Obama for America die me de mail stuurt dat ik niet als kiezer geregistreerd sta en het voorbeeld van die andere ‘Freke’s’ zou moeten volgen? Creepy. Want wat meneer Abraham niet weet, is dat ik de wet zou overtreden als ik me als niet-staatsburger zou registreren. Yohan­nes Abraham mist met al zijn informatie over...