Pop

Het overkwam me op een plaats waar ik het totaal niet verwachtte: in een vestiging van de ook in Nederland bekende sandwichketen Subway. Meer specifiek: een Subway op Michigan Avenue in het centrum van Chicago. Excuses voor de place dropping, maar soms hebben plaatsbepalingen nu eenmaal betekenis. Subway, dat zegt ons: niet het bastion van de goede smaak.

Ik had net een footlong roast beef besteld, met tomaat, sla en een beetje mayonaise – hold the onions – toen ik noten hoorde die hier niet thuishoorden. Niet vanwege het bastion van goede smaak, dat dit dus niet was. De componist zou me erom vervloeken als ik dat ook maar zou durven te suggereren. Hij schreef door vermaarde orkesten uitgevoerde klassieke werken, maar ook ‘Titties ’n Beer’. Op beide was hij even trots. Chicago is evenzeer van belang, omdat ik altijd het idee had dat hij in zijn thuisland nooit helemaal op waarde werd geschat. Maar juist hier, in een Subway in Chicago, ontwaarde ik ‘Peaches en Regalia’. Mijn...