Couturier Koos van den Akker

Op de ochtend van zijn zeventigste verjaardag bedacht Koos van den Akker dat het tijd werd voor een tatoeage. ‘Een uur later had ik in Chinatown een winkelier gevonden die zo aardig was om de woorden een nieuw begin voor me te vertalen in Chinese karakters. Ik haastte me met het papiertje naar een tattooshop, waar ze meteen de afbeelding in mijn rechteronderarm aanbrachten. Het was pijnlijker dan ik had verwacht, maar ik wist waar ik aan begon: you should take the risk and just do it.’ Toen hij ’s avonds in een restaurant behoedzaam het verband van zijn arm wikkelde, ontlokte het resultaat van zijn impulsieve daad de vrienden aan de feestdis een spontaan applaus. Zo’n fysieke ingreep vonden ze echt iets voor Koos, een man van uitersten die zelden door twijfel wordt overmand. ‘En het gekke is,’ zegt hij, ‘steeds als ik naar die tatoeage kijk, heb ik het idee dat die daar mijn hele leven al zat.’

Zijn aangenaam rommelige atelier bevindt zich op de derde...