Essay / Handelsreiziger in eigen literatuur

Ravensburg is een stadje met vijftigduizend inwoners in het zuiden van Baden-Württemberg, een kilometer of vijfentwintig ten noorden van het Bodenmeer. Het is wereldberoemd vanwege de gelijknamige speelgoedfabriek.

Op een mistige dag in oktober arriveer ik in Ravensburg, de eerste stop van een korte reis door Duitsland naar aanleiding van de Duitse vertaling van mijn roman Onze oom (vertaald als Mitgenommen). Toen ik die ochtend in Zürich, waar ik de avond ervoor een lezing had gehouden, in de trein stapte, dacht ik even dat ik naar Ravensbrück zou gaan, wereldberoemd vanwege het gelijknamige concentratiekamp. Het bleek Ravensburg te zijn. Zo heeft iedereen zijn eigen associaties.

Ik kom graag in Duitsland. Mijn ouders zijn allebei in Berlijn geboren, mijn vader luisterde bijna permanent naar de Duitse radio; als we op vakantie gingen, gingen we naar Duitsland, slechts een enkele keer naar Zwitserland. In Duitsland heb ik nooit de...