Een restaurant zonder personeel was een stunt. Maar stiekem dromen slimme ondernemers hier al wel van. ‘Anders te kijken naar normale dingen. Dat is ondernemen in 2015.’

Ergens zat die stunt van FNV Horeca toch niet helemaal lekker. En dan niet omdat die de wereld misleid had met een vals persbericht over de opening van het eerste restaurant, de Foodsy, zonder personeel. Nee, mijn ongemak zat in de conclusie die de FNV uit het zogenaamd mislukte project trok. Zie je wel, toeterde de vakbond: mensen willen nog steeds personeel en daarvoor willen ze best een fatsoenlijk loon betalen. Ik wilde het graag geloven, heus. Maar ik twijfelde.

Toen ik het oorspronkelijke persbericht opzocht stuitte ik al snel op Misset Horeca, dé site voor horeca professionals. En wat bleek: gaaf, reageerde ene David daar op het idee. ‘Dit kun je niet tegenhouden. Dit soort business-modellen komen steeds meer aan het oppervlak binnen het MKB.’ Een trendsetter, noemde hij de initiatiefnemer....