Het wonder van het s-woord

Elma Drayer

Media

Jezelf onder valse voorwendselen ergens binnenloodsen – de journalistieke beroepscode doet er terecht heel preuts over. Dat mag alleen als er een ‘groot maatschappelijk belang’ mee gediend is. En dan nog moet de onderneming in verhouding staan tot het te verwachten resultaat.

Hoe vruchtbaar undercoverjournalistiek niettemin kan zijn, bewees onlangs het Britse Channel 4. Dat had een medewerker laten infiltreren in enkele islamitische scholen. In de buitenwereld verkondigen zij de boodschap van tolerantie en respect. Binnenshuis bleken zij blinde haat te prediken tegen iedereen die niet van de juiste salafistische signatuur is. Bovendien zagen ze er geen been in om weerspannige leerlingetjes hardhandig tot de orde te roepen. Was dit alles totaal onbekend? Welnee. Maar tegen zulke beelden kan geen getuigenverklaring op.

In Nederland heeft de zender SBS 6 zich in het genre gespecialiseerd. Op gezette tijden daalt programmamaker Alberto Stegeman af in de louche krochten van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie