Plaats van leven

Wat verwachtte u van Nederland?

‘Voordat ik naar Nederland verhuisde, heb ik een paar jaar in Duitsland gewoond. Daar voelde ik me absoluut niet welkom. De eerste dagen was ik gelukkig, want vrij, maar daarna belandde ik in een verschrikkelijke asielprocedure. Pas na een maand of acht was alles geregeld, maar toen had Duitsland voor mij eigenlijk afgedaan. Van Nederland verwachtte ik een liberaal en progressief klimaat. Ik wilde wonen in een land waar ik onderdeel zou zijn van de maatschappij en ik dacht dat Nederland me dat zou kunnen bieden.’

Wat trof u aan?

‘Het was een cultuurshock. Ik kwam uit het duistere Iran van de jaren tachtig ineens in een vrij Europa. In Iran waren vrienden van me geëxecuteerd, ze zaten in de gevangenis of waren net als ik gevlucht voor het dictatoriale bewind. Ik had gemengde gevoelens: enerzijds was ik ontzettend ontspannen, want ik was vrij. Aan de andere kant had ik vrienden en familie in een benarde positie achtergelaten en voelde...