Volgens Freek

Pasen, en het tragische verdwijnen van religie uit de samenleving

Freek de Jonge
Op de achtergrond klinkt de Matthäus-Passion zoals Bach wilde dat ie zou klinken, namelijk in de interpretatie van Reinbert de Leeuw. Foto: Werry Crone/HH

Freek de Jonge volgt voor Vrij Nederland het nieuws. Vandaag, Pasen: religie verleidt de mens het huitenzintuigelijke te betreden. Waar Bach inspiratie vond.

Voor mij ligt Protestanten van Alec Ryrie. Zeshonderdvierendertig pagina’s over ‘het geloof dat de moderne wereld vormgaf’.
Ryrie voltooide het boek op Goede Vrijdag 2016. Als ik het opensla en doorblader, klinkt op de achtergrond de Matthäus-Passion zoals Bach wilde dat ie zou klinken, namelijk in de interpretatie van Reinbert de Leeuw.

Ik zie het verdwijnen van de religie uit de samenleving eerder als een tragische dan als een triomfantelijke ontwikkeling.
Onvermijdelijk, dat wel.

Foto: Hella de Jonge

Het kind, volwassen geworden, laat zich niet langer bevoogden.

Waarbij je je kunt afvragen hoe volwassen je bent als je je ouders (de Vader) de schuld van alle problemen in de wereld geeft.

Advertentie

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials