Interview Lilian Gonçalves-Ho Kang You

Toen Nelson Mandela eind vorig jaar door Amnesty Inter­national werd onderscheiden met de ‘Ambassador of Con­­science Award’ vond Lilian Gonçalves het niet makkelijk hem toe te spreken. Het gevaar van platitudes en clichés lag op de loer. ‘Ik heb toen verwezen naar het jaar waarin Suriname overwoog om een waarheidscommissie in te stellen om de 8-decembermoorden te onderzoeken. Het wierp de vraag op of ik, als nabestaande, zou kunnen vergeven. Ik vertelde Mandela dat ik op dat moment aan hem had gedacht. Hij heeft laten zien dat het mogelijk is om op principiële gronden de lokroep van de wraak te weerstaan. Hij is het bewijs dat één mens het verschil kan maken. Ik vind het bewonderenswaardig hoe hij, komend uit een poel van onrecht, zich een weg heeft gebaand naar vrede en gerechtigheid.’

Lilian Gonçalves werd in 1946 geboren in Paramaribo onder de naam Lilian Ho Kang You. Haar vader was van Chinese, haar moeder van...