Het belangrijkste aan mijn zaterdagmiddag was dat ik in een supermarkt in de buurt van Amstelveen Maurice de Hond tegen het lijf liep. ‘Vergeet niet mijn opiniepeiling van dit weekend te volgen,’ riep hij terwijl ik een fles limonade in mijn winkelmandje probeerde te duwen: ‘Als Jolande Sap niet uitkijkt, gaat ze de verkiezingen net zo dramatisch verliezen als het CDA vorig jaar.’

Sinds ik samen met De Hond aan een televisiequiz heb meegedaan (hij wist alles, ik bijna niets), koester ik een grenzeloos respect voor de opiniepeiler. Toen overheidsinstellingen als het Sociaal en Cultureel Planbureau nog dachten dat de Nederlander de meest gelukkige mens op aarde was, voorspelde hij al een politieke veenbrand die om zich heen zou grijpen. Hebben we die kunnen gadeslaan of niet?

Afgelopen zomer onderhandelden VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over Paars-plus. De Hond berekende razendsnel dat de liberale kiezers niets in dat experiment zagen. Ze wilden een rechts kabinet. Wat hebben we...