Novelle / ‘Treindromen’

‘Treindromen heeft mijn leven veranderd. Net als alle goede boeken heeft het me rijker en bedachtzamer gemaakt,’ zegt Michael (The Hours) Cunningham op de achterflap van de Nederlandse vertaling. Die kende ik nog niet. Andere aanprijzingen van writer’s ­writer Denis Johnson wel. De eerste kwam zo’n vijftien jaar geleden van Don DeLillo, toen ik hem na afloop van mijn interview om zíjn lees­tip vroeg. Dezelfde naam kreeg ik later te horen, wederom na interviews, van de Ameri­kaan­se schrijvers Charles Frazier en Jeffrey Eugenides. Hun aanbevelingen richtten zich niet op één boek: de een adviseerde Johnsons verhalenbundel over junkieleed, Jesus’ Son (1992), de ander zijn poëzie of essays.

Fraziers woorden (‘Johnson is literair de beste leerling van Cormac McCarthy’) inspireerden me destijds direct tot een bezoek aan de nabije boekhandel, maar dat filiaal deep down Florida had niks van Johnsons respectabele oeuvre in voorraad. Daarna...