Onthouden

‘Voor het eerst verscheen er geen film maar een boek van mij: Jezus van Nazareth. De belangstelling was minder explosief dan bij een nieuwe film. De reacties van lezers en recensenten druppelden binnen. Natuurlijk kreeg ik negatieve respons van gereformeerde genootschappen, zij zitten niet te wachten op iemand die Jezus neerzet als mens. Maar het schrijven smaakt naar meer. Ondanks de drukte rond het verschijnen van Jezus van Nazareth is het gelukt de hele familie bij elkaar te krijgen. We wonen verspreid over de hele wereld: Washington, New York, Berlijn en Moskou. We hebben samen een week doorgebracht in Zuid-Frankrijk en dat was een mooie ervaring.’

Vergeten

‘Het is nog nooit voorgekomen dat een product van mijn hand, eerder films en nu een boek, geen zure kritieken kreeg. In Nederland krijg ik altijd slechte recensies en al ben ik daar inmiddels aan gewend, toch wil ik ze het liefst zo snel mogelijk vergeten. Wat er wordt geschreven is altijd zo oppervlakkig en...