Onthouden

‘De zes maanden voor ik goud won op de Olympische Spelen heb ik niets gedaan wat niet met zwemmen te maken had. ’s Nachts sliep ik in een zuurstoftent om de aanmaak van rode bloedlichaampjes te bevorderen, overdag stond in het teken van trainen en eten. Over elke minuut was nagedacht. Zeven jaar geleden leed ik aan leukemie. Als je ernstig ziek bent, bekijk je je voorbije leven ineens heel objectief. Wat ik zag, was regelmaat. Mijn ouders waren altijd heel erg prestatiegericht en vonden structuur belangrijk. Tijdens mijn ziekte besloot ik – als ik zou overleven – meer volgens het “pluk de dag”-principe te gaan leven. Dat heb ik geprobeerd, maar een “losser” leven beviel me niet. Structuur maakt het leven logisch en simpel.’

Vergeten

‘Ik ben een afwachtende zwemmer, ik spaar mijn krachten tot het laatste moment. Tijdens het WK heeft dat er voor gezorgd dat ik de tien kilometer niet won. Ik werd vierde omdat er in het peloton al een groepje van drie weg was, ik kon ze niet...