Onthouden

‘Met het team van Pauw en Witteman zijn we afgereisd naar Uruzgan. Daar hebben we gesproken met verstandige, open militairen die hun leven wagen voor mensen die ze niet eens kennen.

Ik ben nooit in dienst geweest en kende het begrip oorlog alleen van Amerikaanse B-films. Mijn god, dan is het wel even anders als je er ineens middenin zit. Het was een intrigerende reis. Je kunt er wel over praten met politici en deskundigen, maar nu weet ik beter waar het daadwerkelijk over gaat.’

Vergeten

‘De missie in Uruzgan vind ik moedeloos makend. Je wil er liever niet aan denken, zoals ze daar in hun gepantserde wagen door smalle straatjes rijden en proberen de mensen voor zich te winnen.

De militairen zelf zijn oprecht, die jongens willen de hearts en minds veroveren van de lokale bevolking. Eerst dacht ik dat ze gingen voor het avontuur, maar er speelt meer dan dat. Ze geloven in hun missie en dat moet ook wel. Wat als ik over mezelf zou denken: kijk die sukkel daar nou...