Onthouden

‘Het was een feestelijk jaar. Mijn zeventigste verjaardag werd groots gevierd in een afgeladen Rode Hoed, iedereen van wie ik houd was aanwezig. Een paar maanden later werd mijn boek Suezkade gepresenteerd in Felix Meritis. Minister Plasterk sprak me toe, wie had dat ooit kunnen voorspellen!

Dan waren er nog hoogtepunten voor de familie: mijn jongste dochter kreeg een zoon, mijn zoon Jeroen schreef zijn eerste boek, mijn schoonzoon begon een eigen bedrijf. Zo’n mooi jaar komt nooit meer terug.’

Vergeten

‘Hoe ouder een mens wordt, hoe meer bekenden hij verliest. In de zomer overleed mijn goede vriend Rein Bloem. Hij las mijn manuscripten en gaf commentaar. Een vriendin van mijn vrouw lijdt aan een afschuwelijke ziekte en is stervende.

Ik sta juist midden in het leven en moet ineens ’s avonds nog op pad. Mijn sociale leven bloeit meer dan ooit. Het houdt me elke seconde bezig dat mijn geluk en mijn leven zo afgelopen kunnen zijn. Zo graag zou ik nog een grote roman...