‘De waardering van lezers zie ik al hoogtepunt’

‘De dood van Wilfred Oranje is voor mij het dieptepunt van het jaar. Hij was een van onze grootste denkers en vertalers en woonde bij mij om de hoek. We hadden dezelfde leeftijd – ik ben zestig, hij zou het worden – en dezelfde achtergrond van taal en literatuur. Als hij een stuk van mij goed vond, stak hij in het voorbijgaan zijn duim op. Hij was een homme de lettres: hij wás de taal en het denken. Hij is het bekendst geworden met zijn sublieme vertaling van het volledige werk van Freud.

Vertalen is geen dankbaar vak, maar hij richtte zich op grote ideeën, niet op kijk- en luistercijfers. In de zomervakantie overleed hij aan een agressieve vorm van kanker. Tijdens de indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst in de Noorderkerk werd mij nog eens ingepeperd hoe briljant hij was.

Godverdomme, dacht ik, moet zo iemand dood? Alles wat in zijn hoofd zit, verdwijnt met zijn dood.
Bij zijn aantreden zei de nieuwe hoofdredacteur van...