Onthouden

‘Wat me de rest van mijn leven bij zal blijven is de bevrijding van Ingrid Betancourt. Eindelijk gerechtigheid. Ze deed niets anders dan opkomen voor de mensheid en haar enige “misdaad” is dat ze goed wilde doen. Van haar gevangenschap heb ik geleerd hoe kwetsbaar je bent als je risico’s neemt. Je doet het nooit goed voor iedereen, er zijn er altijd die het oneens met je zijn.

Dat is ook zo bij Barack Obama. Een hoop mensen waren euforisch toen hij de verkiezingen won maar bijna net zoveel waren tegen zijn benoeming. Toen bekend werd dat ik burgemeester word, wist ik ook meteen dat ik niet overal met applaus zou worden ontvangen. Dat stoort me niet, zo gaan die dingen gewoon.’

Vergeten

‘Vergeten wil ik niets. Je leert namelijk het meeste van vervelende dingen. Gek genoeg heeft de mens de neiging alleen het positieve te onthouden, ik probeer dat ook met het negatieve te doen. Het debat over Fitna heeft me heel erg gestoord. Lange tijd heeft die film de pers en de politiek...