Interview Philip Kerr

‘Logisch, het is de belangrijkste recente historische gebeurtenis sinds de Hervorming. Bedenk ook dat het aantal onderwerpen in crimeromans nogal beperkt is; al te veel kun je niet variëren. Seriemoordenaars zijn niet interessant. Whodunits vervelen mij. En een moord is nou niet bepaald de meest fascinerende gebeurtenis op deze planeet. Dus wilde ik over misdaad met reliëf schrijven en dat kan alleen door misdaad te laten spelen tegen een achtergrond van nog groter kwaad: de nazi’s, als moderne Dracula’s. Bernie moet een half dozijn lustmoorden op meisjes oplossen terwijl de SS miljoenen mensen aan het uitroeien is – die dramatische ironie inspireerde mij. Ik werk daarbij als een historicus, ieder feit moet kloppen. Maar dan wel een historicus die in de marge van de geschiedenis opereert. Het gaat mij om de ruimte tussen de x en de z; mijn fictie zit in de y. Dat Otto Skorzeny, de SS-rouwdouwer die Mussolini bevrijdde en met wie Bernie in Argentinië omgaat,...