Wie om lekker eten geeft, koopt biologisch vlees. De smaak van een flets, regulier supermarktbiefstukje verbleekt bij die van het rijpe dijenvlees van een weigaande Groninger blaarkop. Maar geblinddoekt is een biologisch knakworstje niet te onderscheiden van zijn industriële concurrent. Dus waarom zou u biologische knakworsten kopen?

Omdat u daarmee niet alleen uw voedsel een goed leven schenkt, maar ook een biologische boer uit de brand helpt.

Biologische veeboeren hebben het zwaarder dan gewone veeboeren. De verkoop van biologisch vlees stijgt weliswaar – in supermarkten met bijna 15 procent in de eerste helft van 2012; recentere cijfers zijn niet voorhanden – maar de prijzen voor veevoer zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De duurdere grondstoffen raken biologische boeren harder dan hun reguliere collega’s. Biologisch gehouden vee vreet meer voer per kilo vlees dan haar industrieel gehouden broeders en zusters. Dier­vrien­delijk gehouden slachtvee krijgt veel meer...