Wat eet u liever: sperziebonen van een boer uit de buurt of sperziebonen die uit Kenia worden ingevlogen? Die van een ‘eigen’ boer natuurlijk. Lokaal geproduceerd voedsel maakt volgens recent onderzoek van Wage-ningen UR een sterke opmars door. De omzet van streekproducten (ambachtelijk geproduceerd voedsel, gemaakt door een boer of kleinschalig bedrijf in de buurt) steeg tussen 2007 en 2011 bijvoorbeeld met 65%, van 89 naar 147 miljoen euro. Recentere cijfers zijn niet voorhanden, maar de groei kan alleen maar zijn toegenomen.

Goed nieuws – maar helaas niet altijd voor het milieu. De vraag naar lokale waar gaat bijvoorbeeld in Engeland ten koste van biologische producten. Britse consumenten kiezen voor groente uit de regio, maar die zijn lang niet altijd biologisch geproduceerd. De Engelse consument eet liever gewone, niet-biologische sperziebonen van een lokale boer dan eko-gecertificeerde bonen uit Kenia.

Dat lijkt logisch. Immers: als het hier is geteeld, is dat toch...