De zilte aardappel kan het mondiale voedselprobleem helpen op te lossen

De aarde wordt zouter. Door klimaatverandering komen regentekorten vaker voor en door een stijgende zeespiegel neemt de ‘kweldruk’ van zeewater toe. Wetenschappers voorspellen dat over zeven jaar in Nederland 125 duizend hectare landbouwgrond verzilt zal zijn. Wereldwijd is dan circa 1,5 miljard hectare landbouwgrond onbruikbaar geworden. Terwijl de voedselvraag alleen maar toeneemt.

Gelukkig blijken er groenten te zijn die uitstekend gedijen op brakke grond. Zo wordt er op Texel geëxperimenteerd met zorgvuldig geselecteerde en eerlijk veredelde pieperrassen die prima uit de voeten kunnen met zout water. Vorige week won deze Texelse zilte aardappel de Climate Adaptation Business Challenge. De aardappel is pas volgend jaar te koop, maar uw verslaggever mocht ze uitproberen. Mooi vastkokend, stevig van structuur, beetje nootachtige nasmaak, en ja: tikkie zilt.

De moeilijkheid, zegt Marc van Rijsselberghe,...