De Hollandse haan is terug. Decennialang werd hij direct na geboorte vergast, maar binnenkort prijkt hij weer trots en fier op de menukaart van de betere restaurants.

In de eierindustrie zijn hanen ongewenst. Ze leggen geen eieren en hebben dus weinig economische waarde. Pasgeboren hennetjes mogen de legfabriek in, maar hun broertjes wacht de hakselaar of gaskamer (zie ook VN 25, 2013, www.vn.nl). De laatste jaren zijn verschillende oplossingen aangedragen om dit dierenleed en deze verkwisting van grondstoffen (veertig miljoen eieren worden immers voor niets uitgebroed) te beperken. Wetenschappers in Wageningen probeerden het geslacht bij conceptie te beïnvloeden, een Leidse start-up werkt aan een techniek waarmee het geslacht tijdens het broedproces met een optische scan kan worden bepaald en in Den Haag discussieerden politici of het ethisch verantwoord is om een lichtgevend gen van kwallen aan het dna van hanen toe te voegen, zodat een hanenei voor het uitkomt oplicht en...