Vorige week schitterde in deze kolommen een plant die visolie produceert. Dit leverde aardig wat reacties op. Britse laboranten hebben de Zuid-Europese plant camelina door middel van genetische modificatie verrijkt met het dna van algen. Deze groene microben zijn de bron van omega 3, het goedje dat visolie zo gezond maakt. Nu nemen mensen die tot zich door sardientjes en andere vissen te vangen, te vermalen en in olie te verwerken. Inefficiënt, want voor een liter visolie zijn tientallen kilo’s vis nodig. De genetisch getweakte camelina kan een duurzamer en goedkoper alternatief zijn. Leuk voor innemers van visoliepillen, maar mogelijk cruciaal voor de kweekvisserij die 80 procent van alle visolie gebruikt. Kweekvissen eten steeds minder (wilde) vis, maar de schaarser wordende visolie blijft onontbeerlijk. En zonder kweekvissen heeft de wereldbevolking in de toekomst een tekort aan proteïne, verwacht de Wereldvoedselorganisatie.

Zou best kunnen, was de teneur van de meeste...