de zomeravonden worden weer warm en lang en dus kunnen we weer barbecuen. Voor sommigen, met name mannen, is dit groot nieuws – alsof het vis- of jachtseizoen is geopend. Koken doen echte mannen niet, maar vlees en vis laten aanbranden op een houtvuur doet hun bloed sneller stromen.

Een beetje bbq-koning heeft een complete buitenkeuken. Zo’n rvs-apparaat zo groot als een piano met blinkende roosters, een glimmende stoomkap en handige opbergkastjes. Laat maar komen die buren en voetbalmaten, we gooien wel een extra lapje op de grill. HIER Klimaatbureau, een coalitie van ruim dertig maatschappelijke organisaties variërend van Amref Flying Doctors tot de Waddenvereniging, bedient de meer bescheiden en wellicht milieuvriendelijke buitenkok met de Coox. Dit is een eenvoudig maar prijzig (€ 99,-) kooktoestel dat niet op gas, elektriciteit of houtskool brandt, maar op takken en kleine houtblokjes. Volgens een brochure is de Coox ‘dé tuinhit van 2014’ die garant staat voor...