Groen comfort

Hoeveel ongemak mag energiebesparing opeisen? De commercie doet z’n uiterste best om u te laten geloven dat een gewetensvol, duurzaam leven geen greintje comfort kost. Soms hebben ze gelijk (een tochtvrij huis is aangenaam), maar vaak niet: zelfs de duurste ledlamp transformeert uw huiskamer in een wachtlokaal van een slechtziende tandarts. (Voor het gemak laat ik de vraag even liggen of ons idee van comfort überhaupt te verenigen is met het voortbestaan van de aarde.)

Vorige maand prees ik de Radiator Booster, een ventilator-tje dat de lucht tussen muur en de verwarming wegblaast en zo bijdraagt aan een lager energieverbruik. Ik word helemaal gek van het gezoem van dat aan- en uitspringende ventilatortje. Ik dacht eraan te wennen, maar het lukt niet. Echt niet. Ik beloof u plechtig folie achter de radiator te plaatsen. Hopen dat dat niet lelijk is.