Groen comfort

Hoeveel ongemak mag energiebesparing opeisen? De commercie doet z’n uiterste best om u te laten geloven dat een gewetensvol, duurzaam leven geen greintje comfort kost. Soms hebben ze gelijk (een tochtvrij huis is aangenaam), maar vaak niet: zelfs de duurste ledlamp transformeert uw huiskamer in een wachtlokaal van een slechtziende tandarts. (Voor het gemak laat ik de vraag even liggen of ons idee van comfort Ć¼berhaupt te verenigen is met het voortbestaan van de aarde.)

Vorige maand prees ik de Radiator Booster, een ventilator-tje dat de lucht tussen muur en de verwarming wegblaast en zo bijdraagt aan een lager energieverbruik. Ik word helemaal gek van het gezoem van dat aan- en uitspringende ventilatortje. Ik dacht eraan te wennen, maar het lukt niet. Echt niet. Ik beloof u plechtig folie achter de radiator te plaatsen. Hopen dat dat niet lelijk is.