Nu het Hollandse moessonseizoen voorbij lijkt, kunnen we ons weer overgeven aan een van onze favoriete zomeractiviteiten: barbecuen. In bepaalde kringen geldt dat als ordinair, en het zou niemand verbazen als zich daar bovengemiddeld veel VN-lezers onder bevinden. Maar uit onderzoek blijkt dat circa 95 procent van de Nederlanders een keer per jaar met familie of vrienden barbecuet. 40 procent doet dit zes keer of vaker. Dus ook al geeft u zelf nooit een barbecue, u wordt er vast nu en dan voor uitgenodigd.

Grote vraag voor iedere groene pyromaan: wat is de milieuschade van een avondje verbrand vlees schransen?

Zwitsers onderzoek berekende dat het houtskoolvuurtje op een barbecue gemiddeld 6,7 kilo CO2 veroorzaakt. Dat is veel meer dan er aan houtskool onder het rooster ligt. Tijdens de productie van houtskool komt namelijk meer CO2 vrij dan wanneer het in vlammen opgaat. Houtskool ontstaat door hout te verhitten zonder zuurstof toe te laten. Houtsappen en ander vocht komen vrij,...