Tijd van leven

Welke rol speelt tijd in uw werk?

‘Doordat ik vooral solo’s speel, sta ik alleen op het podium, anderhalf uur. Dat is in het begin erg voelbaar. Dan denk ik: o mijn god, daar gá ik – alsof het je executie is. Nou, en dan duurt anderhalf uur erg lang. Ik heb dan nog zo’n tien keer nodig om het stuk in te spelen en daarna, dat is het rare, lijkt het alsof het stuk nog maar tien minuten duurt, dan speelt tijd geen rol meer.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Binnen ons gezin hebben we een heftige periode meegemaakt toen plotseling bleek dat mijn zoon jarenlang, zonder dat wij dat wisten, seksueel was misbruikt door een huisvriend. Je denkt: dit is het einde van de wereld en een normaal leven bestaat hierna niet meer. En toch: mijn zoon en ik hebben wel eens gezegd dat hoe vreselijk die periode ook was, we soms de intensiteit ervan missen. Dat gevoel van alle zeilen bij moeten zetten om je hoofd boven water te kunnen houden. Er kwam zo veel overlevingskracht boven en dingen...