Interview Jo NesbØ

‘Vorige week was ik met mijn dochtertje op bezoek bij vrienden in New York. Gisteren heb ik een paar uur geschreven op het vliegveld van Oslo en een signeersessie gedaan. En morgen treed ik op met mijn band. Ik geloof dat ik nu wel kan zeggen dat ik een fijn leven heb.

Voordat ik fulltime schrijver werd, had ik het razend druk. Ik werkte vijf dagen per week als effectenmakelaar en trad nog zo’n vier avonden op met mijn band. Ik snap niet hoe ik het volhield: na mijn werk stapte ik in de taxi naar het vliegveld, onderweg kleedde ik me om, de volgende ochtend vloog ik weer terug en ging rechtstreeks naar kantoor. Opeens wist ik: dit kan zo niet langer, hier ga ik aan kapot. Ik vroeg een half jaar vrij en stopte tijdelijk met de band. Ik ging naar een vriend in Australië en kwam helemaal tot rust.

Rond mijn achttiende sprak ik altijd met mijn vrienden over boeken en schrijvers. Allemaal wilden we schrijver worden, maar niemand deed iets met dat verlangen. Eenmaal...