Tijd van leven

Heeft u een vaste dagindeling?

‘Veertig jaar lang heeft mijn secretaresse dat voor me gedaan. Ik heb wel eens tegen haar gezegd: ik voel me net Boeddha. Ik zit en ik knik minzaam naar alle mensen die binnenkomen, luister, zeg wat ik denk en klaar. Als je dan met pensioen gaat, moet je ineens alles zelf doen. Maar ook na mijn pensioen heeft zij mijn agenda nog heel lang voor me bijgehouden, dat was erg lief.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Ik heb mijn zeven jaar jongere broer verloren. Op zijn zesde bleek hij een ernstige neurologische aandoening te hebben. Het was een drama zoals je dat kind achteruit zag gaan. Een week voor mijn vrouw en ik trouwden, stierf hij op zijn achttiende – hij zag er nog uit als een kind. Zo’n gebeurtenis draag je altijd met je mee.’

In wat voor tijd leven we?

‘Ik heb eigenlijk nog nooit, maar ik weet niet of dat met mijn leeftijd te maken heeft, in zo’n onzekere tijd geleefd. Natuurlijk, de oorlogstijd was een heel nare tijd. Ik heb ooit Den...