Lezen en koken

Hanoi Saigon is een imperiumpje bestaande uit twee Vietnamese restaurants en een kookschool in het elfde arrondissement van Parijs. Het wordt gerund door drie broers, die samen dit kookboek schreven. De gerechten van Mido, Jean-Phi en Hando zitten boordevol van die typisch Vietnamese, frisse en aromatische smaken. Citroengras, basilicum, munt, steranijs, kaneel, limoen, tamarinde. Hun keuken is licht en draait om verse ingrediënten die zonder al te veel omhaal worden bereid. Het is duidelijk dat de broers ervaring hebben met lesgeven en dat het bovendien mannen van weinig woorden zijn. Het boek begint met een beknopte maar des te leesbaarder uitleg van basiskeukenuitrusting en -ingrediënten. De 119 recepten zijn prettig overzichtelijk ingedeeld en geschreven. Hier en daar wordt een klassieker – zoals nem, kleine gefrituurde loempia’s, en pho, noedelsoep – nog even uitgelicht en voorzien van extra tips, maar aan gebabbel doen ze verder niet. Dit, samen met de...