Hallo Afrika!

Marcia Luyten
Foto: Paolo Woods/Institute
Nederland moet zijn relatie met Afrika hoognodig herzien. Uit solidariteit met de allerarmsten. En om onszelf te redden.

Op het werelddeel dat kortgeleden nog ‘verloren’ heette, is de witte man zo goed als uitgespeeld. Afrika herbergt tegenwoordig zes van de tien snelst groeiende economieën ter wereld en wordt door The Economist ‘the rising continent’ genoemd.

Hij is er nog wel, de hulpverlener, ontwikkelingswerker en diplomaat, alleen speelt de donor geen rol van betekenis meer. Wie doet er nog wat hij zegt? Wie heeft hem nodig? In de jaren zeventig van de vorige eeuw bestond zeventig procent van alle geldstromen van Noord naar Zuid uit hulp. Vandaag is dat dertien procent. Maar de witte man is vergroeid met zijn suprematie. Hij koestert de illusie van onmisbaarheid en liet na zijn relatie met Afrika op nieuwe leest te schoeien.

Vierbaans-asfalt
En dat terwijl nieuwe machtsverhoudingen hun contouren laten zien. Daarin zet China de toon. De nu nog tweede economie ter wereld zal...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie